Annual theme

 

Subscribe to
our mailing list

* indicates required

PROGRAMME PARTNER
 

City of Zagreb
City Office for Physical Planning, Construction, Communal Affairs and Traffic


 

Faculty of Architecture
University of Zagreb


 

City Acupuncture


 

Oris - House of Architecture


 

SUPPORTED BY

 

City of Zagreb
City Office for Culture, Education and Sport


 

Republic of Croatia
Ministry of Culture


YOKOHAMA RESULTS

Work title: The Above, The Below and The City: Ferry Terminal for Yokohama, Japan

Juror's comment
Well developed ands skillfully worked out.
Description:
Concept: The new proposal is imagined as a piece of urban topography that has been lifted and split into a series of folded layers, in some places it is a read as a piece of extruded groundscape. embedded with functions. In other places it hovers over the portside stretching out into the sea. In some respects in mirrors the range of experiences associated with the travellers it houses both mundane commuter facility and visionary landscape for journeys not yet taken. At its heart is an interest in how this mega structure supports its present function, how it could be adapted and how the fabric itself can be harnessed to support both itself and potentially its wider urban context. Urban Strategy: The buildings urban strategy is to create a continuous inhabitable surface from the existing parks on the main land all the way out onto the pier, this allows Yokohama citizens to enjoy the panoramic views of the city by lifting this civic amenity off the ground, it does not interfere with the functioning of the port terminal itself. The central three columns that support the roof act as more than structure on an urban level they provide the connection between the public parking and the roof top garden via a winding stair inside the roof depth itself, At this point the roof sides are permeable allowing both ferry users and citizens to overlap whilst never touching. Structural Concept. The scheme proposed is highly specific in its form but also highly flexible in its use and potential reuse. The podium which houses the storage and car parking is a series of long span concrete arches with secondary coffer slabs spanning between them, the perimeter box houses all the vertical circulation and itself buttresses the whole construction this leads to flexible use space of 15m clear spans in both directions. The exposed concrete super structure is allowed to absorbed heat from the vehicular activity which is harvested via a network or water filled pipes this supplies all the required heating for the building. above. The building above works as a series of fixed blocks with bridging elements between the structural blocks housing vertical circulation are mean as fixed units while the bridging elements can be changed as time and use requires changes. The main feature of the building is the mega structural roof this is inspired by the ships themselves its is a monocock construction of a number of steel ribs, the surface mesh panels are supported and fixed to this primary skeleton and act as a stress skin on both sides. This allows the roof hover in places with out the need for additional supports. The length of the port terminal has allowed for a large feature cantilever out over the end of the pier this is a welcoming feature to visitors but also shelter for those boarding the domestic and water taxi services at this end of the pier. This construction is hollow which allows it to get embedded with a number of technological features. Environmental Concepts: The building by its nature and scale has a highly energy intensive object to construct and maintain. Thinking how the form of the fabric can be used to passively minimise running costs and how the intensive activity of the buildings function and site might be activated to provide the building with necessary heating and cooling. The roof itself acts as a giant environmental control mechanism. Its surface catches and stores rainwater in the three super columns that run into the basement. These are then circulated around the basement to absorb heat which can be condensed for use as building heating it can also function to actively cool spaces by dumping the heat into the sea beneath the pier within its depth air ducts can supply air to internal spaces these can be cooled by rooting them through the edges of the roof or by heat exchange with the water piping. The water can also be used with in the building for WCs and general usage /cleaning etc. The roof is also meant to act as a garden space for local people to enjoy and inhabit it extends right down into the city to directly connect the existing gardens to the pier as it rises up it is partially planted and partially open allowing an variable and interesting light to fall on those in the terminal. The depth of the structure performs as all the shading the building needs.
Work details
Application Number 0000201470
Author Edwards, David , United Kingdom
back to list